Temaet for Årets Bernhardt 2023 er: ”Kirkegården – et særligt sted også for de levende”
Der findes i dag mange alternativer til de traditionelle gravsteder. Udviklingen frigiver arealer på kirkegårdene og giver mulighed for, at disse kulturhistoriske rum bliver en ny integreret del af byen.
Forandringens vinde har blæst ind over kirkegårdene i nogle år, og Foreningen for Bykultur har med Stiftens og læsernes hjælp nu søgt at finde de kirkegårde i Kommunen, der er lykkedes bedst med at åbne sig som rekreative, grønne områder. Med årets tema ønsker foreningen at undersøge og hylde de gode eksempler på nye anvendelser, der indskriver sig arkitektonisk på kirkegårdene.
En dommerkomité fra Foreningen for Bykultur har blandt 11 foreslåede kandidater udvalgt tre, der nu er nominerede til prisen Årets Bernhardt her i 2023. En afstemning i Stiften skal afgøre hvem af de tre, der skal have overrakt prisen den 16. juni 2023. Vi håber at rigtig mange vil gå ind og deltage i afstemningen.
Sådan kan du stemme
Du kan være med til at finde vinderen ved at stemme på din favorit på Stiften.dk frem til midnat 28. maj. Gå ind på Stiften.dk via dette link:
Del gerne oplysningerne om afstemningen i dit netværk, så vi kan få rigtig mange mennesker til at deltage i afgørelsen. Du kan følge forløbet via artikler i Stiften eller se opslag på foreningens hjemmeside eller Facebook-side.
Prisen overrækkes ved et arrangement hos vinderen fredag den 16. juni. Bl.a. modtager vinderen en bænk med en Årets Bernhardt-plakette på.
Mårslet Kirkegård
Skal det være Mårslet Kirkegård? Middelalderkirken Mårslet Kirke og kirkegård har en helt central placering i Mårslet og indgår som en del af Grøn Kile, der binder de bynære landskaber langs Giber Å sammen i et natur- og kulturhistorisk forløb mod Vilhelmsborg og Moesgård.
Der er skabt en åben og imødekommende, æstetisk og grøn kirkegård med parklignende karakter og med biodiversitet indtænkt. Der er mulighed for mange forskelligartede sanserige oplevelser, mulighed for ro, fordybelse, eftertanke og ophold uden at forstyrre gravfreden.
Nordre Kirkegård
Eller skal vi finde kirkegården inde i storbyen? Nordre Kirkegård er en stor, ældre urban kirkegård på Trøjborg. Den breder sig på begge sider af Kirkegårdsvej og udgør ca. 14,8 ha.
”Fine, grønne arealer med bænke” og ”En af de smukkeste af byens grønne oaser”. Det var nogle af begrundelserne for at foreslå Nordre Kirkegård til Årets Bernhardt 2023.
Kommunen har gennem nogle år arbejdet med at omstille kirkegården som et sted både med respekt for de afdøde, og som et atmosfærefyldt og imødekommende sted for de levende.
Harlev Kirkegård
Eller skal vi bevæge os mod vest i kommunen til Harlev? Kirkegården ligger på et mindre plateau i Århus Ådal, hvor kirketårnet tydeligt rejser sig i landskabet. Midt i den slyngede vejby, blandt flere ældre gårde, ligger middelalderkirken i Gl. Harlev med tilhørende trelænget præstegård i bindingsværk fra 1732.
Kirkegården nomineres til prisen for den nytænkning, der er sket, samt den veltilpassede og helstøbte udnyttelse af friarealer.
Alle nye tiltag på kirkegården understøtter det helt unikke miljø og virker naturligt på stedet. På trods af den forskelligartede beplantning er der opnået et yderst helstøbt udtryk, der opfordrer til både korte og lange ophold og dermed en mere alsidig brug af kirkegården på sigt.
– Foreningen for Bykultur i Aarhus