Bykultur.dk
Arrangementer Nyheder

30-03-2023 Besøg i Lukaskirken

Kære medlemmer i Foreningen for Bykultur,

Vi har i Foreningen for Bykultur nu fornøjelsen af at invitere til et besøg i Skt. Lukaskirken på Frederiksbjerg.

Mødetid og sted: Torsdag den 30. marts kl. 16 – 18 i kirken på Sankt Lucas Kirkeplads 1, 8000 Aarhus

Tilmelding til arrangementet foregår som sædvanlig med mail til  events@bykultur.dk, senest søndag den 26. marts 2023. Hvis man bliver forhindret, bedes afbud sendt til samme mailadresse.

Lukaskirken på Frederiksbjerg er på vej mod de 100 år.

Kirken blev opført i to etaper. Først kom en ”underkirke”, der blev indviet i 1923. Herefter skulle der skaffes penge til det fortsatte byggeri med ”overkirken”. Den blev indviet 14. marts 1926.

Kirken var samtidig et udtryk for, at det nye kvarter omkring Ingerslevs Boulevard var ved at være færdigudviklet efter den hovedplan, som Hack Kampmann havde været engageret i.
Der var rejst store røde bygninger i op til fem etager. Der var opført folkeskoler, en teknisk skole og endelig var der også blevet plads til et Amtssygehus.

Det nye sogn blev udskilt fra Skt. Pauls sogn og et nyt menighedsråd blev valgt, nu med socialdemokratisk flertal. Et kirkeliv var på vej omkring Lukaskirken. Meget af det arbejde blev samlet omkring og foregik i den såkaldte ”kryptkirke” under hovedkirken.

Krypten var slidt gennem mange år, men har nu været genstand for en ”foryngelse” og renovering, der bliver indviet og taget i brug her midt i marts måned 2023.

Vi får lejlighed til at opleve kryptkirken og høre om Lukaskirken og livet omkring Ingerslevs Boulevard.

Kirken har netop i forbindelse med fejringen udgivet en bog, der fortæller om hele baggrunden for ”den hvide kirke på Frederiksbjerg”. Kirken havde ikke en let fødsel, da den krævede flere arkitektkonkurrencer, før der blev givet byggetilladelse i København. Arkitekterne var Kai Gottlob og Anton Frederiksen, der begge havde haft deres gang meget tæt på Hack Kampmanns tegnestue i København.

Glæd jer til et spændende arrangement…

Med venlig hilsen

-Foreningen for Bykultur i Aarhus

Indlæg der måske kunne interessere dig

Besøg i Latinerkvarteret, den 5. oktober kl. 16-18

admin

Møde om “Bygningskultur og bevaring i Aarhus” – onsdag den 8. november i “Solsalen”

admin

23-08-2021: Vision Kongelunden – arrangement ved Jydsk Væddeløbsbane.

Phillip Fangel

Skriv en kommentar