Bykultur.dk
Afholdte arrangementer Arrangementer Nyheder

27. februar: Rundtur i Sydhavnen

Torsdag den 27. februar var knap 40 medlemmer fra Foreningen for Bykultur på besøg og rundtur i Sydhavnen.

Mens den nordlige del af havneområdet er jævnet med jorden og derefter fyldt med højhuse, er den sydlige del oprindelig – lidt endnu. Vi fik mulighed for at opleve både den nye og den gamle del af Sydhavnen i Aarhus på vores tur.

Vi havde været heldige af få en aftale med Sarah Jarsbo, forkvinde for Foreningen Sydhavnen, om en guidet vandring rundt i Sydhavnskvarteret.  Sarah Jarsbo kender Sydhavnen som sin egen bukselomme. Hun viste  os rundt mellem kreative projekter, musikstudier og værksteder, samtidig med, at hun levende og engageret fortalte om områdets historie og planerne for fremtiden. På fotoet ovenfor, hvor vi er samlet mellem banken og kulbroen, fortæller Sarah Jarsbo (i baggrunden) om nærheden og forbindelsen til midtbyen i Aarhus. 

I løbet af de næste årtier vil Sydhavnskvarteret give Aarhus en enestående, mangfoldig og levende bydel, hvor forskellighederne dyrkes, og kontrasterne giver dynamik til stedet.

Sydhavnskvarteret skal med andre ord være en smeltedigel, der forener mødet mellem en gammel bydel med havneaktiviteter, slagteri, kulturmiljøer, en mangfoldighed af mindre, kreative virksomheder, udøvende kunstnere og socialt udsatte med en ny bydel med større virksomheder og domiciler, levende byrum, og kunst og bevægelse i byrummet. Denne indbyggede kontrast mellem det nye og det gamle, mellem det store og det små og mellem det etablerede og det spirende skal være bydelens styrke.

Hermed nogle billeder af mangfoldigheden i Sydhavnen.


Den tidligere kødby og områdets industrielle bygninger, kan som mange andre urbane områder, komme til at fremstå som uvelkomne. Men det er langt fra virkeligheden. Inde bag de røde mure, er der en masse kulturaktører og kreative mennesker, der hver især har en passion og ekspertise indenfor deres eget område. Man kan for eksempel slentre en tur ind i området, og købe både guitarer, cykler, malerier, keramik og anden kunst. Derudover er der også en masse foreninger og organisationer, som bidrager til hverdagen i Aarhus.

“Frontløberne” støtter og hjælper eksempelvis unge mennesker med deres kreative projekter, værestederne og Foreningen Gadeliv bidrager til en bedre hverdag for nogle mere udsatte borgere, og Lydhavnen har studier, hvor blandt andet Minds of 99 indspiller deres musik. Og dette er kun et lille udsnit af alle de ting, som finder sted nede i kvarteret. Alt dette finder sted nu, men området har en lang og spændende historie.

På vores tur rundt i Sydhavnen Aarhus, fik vi et indblik i den tidligere industri og de fine gamle bygninger, der stadig står i kvarteret mod syd. Derudover fortalte Sarah Jarsbo også om og hvordan planen og processen for udviklingen af den sydlige del er sat i gang.

Vi hørte også om den nuværende udvikling af den nye bydel mod nord og fik et kig til de hel -og halvfærdige byggerier. De igangværende byggerier nord for Jægergårdsgade vil foruden højhuset Akson i fremtiden udgøres af blandt andet de to hoteller Guldsmeden Hotels og Moxy samt nye lokaler til spillestedet Train og Det Jyske Kunstakademi, Aarhus Billedkunstcenter, VIA, Lifestyle & Design Cluster samt en række kulturelle aktører, der allerede i dag er forankret i Sydhavnen.

Det blev i det hele taget en meget spændende eftermiddag, som sluttede med en gang “sydhavnskaffe” hos Frontløberne. Tak til Sarah Jarsbo og Foreningen for Sydhavnen.

-Foreningen for Bykultur i Aarhus

Indlæg der måske kunne interessere dig

Fredninger på Aarhus Universitet i høring – Foreningen for Bykultur bakker op

admin

Forudgående høring af nyt højhus

Asbjørn Skødt

Stenhuset i Marselisborgskoven er reddet

Einar Rud Pedersen

Skriv en kommentar