Bykultur.dk
Artikler og debat Nyheder

Vinder af Psykiatrisk Hospital fundet

[easy-media med=”630″ size=”664,300″]
I går blev sløret løftet for vinderkonsortiet i forbindelse med byggeriet af et nyt psykiatrisk hospital ved universitetshospitalet i Skejby samt konverteringen af det eksisterende hospitalskompleks i Risskov, der kan dateres tilbage til oprettelsen af Jydske Asyl i 1852.

Konsortiet bestående af Arkitema Architects, entreprenør og projektudvikler KPC samt investorerne PKA og Lærernes Pension blev kåret som vindere af Region Midtjylland. Aftalen består i, at regionen overdrager hospitalsbygningerne i Risskov til konsortiet, som får mulighed for at udvikle grunden til i dette tilfælde boligformål, for til gengæld at overtage et nybygget hospital til en pris af 1,3 mia kroner i Skejby. Vinderkonsortiet skyder i alt 3 mia. kroner i de to projekter.

Det nye Psykiatrisk Center i Skejby skal efter planen afleveres i 2019 og har et totalomfang af 50.000 kvm. Vinderkonsortiet har valgt at navngive den nye bydel i Risskov efter arkitekten Gotlieb Bindesbøll, der tegnede planerne for de ældste og renæssanceinspirerede hositalsbyninger, hvis eksteriør bevares, hvor i mod interiøret konverteres til boliger. I alt skal der efter planen opføres 1.050 boliger i Bindesbøll Byen på samlet 110.000 kvm.

Arkitema Architects har stor erfaring med restaurerings- og nybygningsopgaver, hvor tegnestuen særligt er blevet kendt for restaureringen af Amalienborgs Frederik VIIIs Palæ, der stod færdig i 2010. Kulturopgaver er en styrkeposition hos Arkitema men det samme er også boligbyggeri, hvor tegnestuen bl.a. har opført markante projekter som Sluseholmen, Universitetshaven og Kommandantens Gaard i København og lige nu er i gang med ombygningen af Mejeriforeningens tidligere domicil i centrum af Aarhus til ungdomsboliger.

Den kommende debat

Nu hvor vinderprojektet er blevet offentliggjort, vil diskussionen om håndteringen af de historiske hospitalsbygninger samt ikke mindst det omfangsrige parkområde, der smukt indfinder sig i en dialog med bugten, brede sig. Økonomiske interesser vil være i konflikt med kulturhistoriske hensyn samt naboernes indsigelser mod indbliks- og skyggegener, men denne typiske situation kompliceres ved, at en ekstra faktor gør sig gældende i dette tilfælde. Argumentet vil være, at investorerne måtte forvente en maksimal udnyttelse af Psykiatrisk hospital i Risskov til projektudvikling, da det alternativt måtte resultere i en nedbarberet løsning for det nye Psykiatriske Center i Skejby, og hermed indføres dimensionen om det folkelige og ganske forståelige udgangspunkt i at sikre den til hver en tid mest optimale patientbehandling.

Udarbejdet af en lokalplan for den nye anvendelse af Psykiatrisk Hospital vil nu medføre at Aarhus Kommune bliver inddraget som planmyndighed, og byrådet vil have mulighed for at sætte sit fingeraftryk på planerne med Bindesbøll Byen. Der vil uden tvivl være et stort borgerengagement i denne sag, og den ukendte faktor er derfor, hvordan kommunen vil behandle lokalplanprocessen, og dernæst hvor stor vægt kommunen vil have i diskussionen med regionen og investorerne, da de vil presse på for at realisere vinderforslaget som fremlagt. Herunder vil det nye Kulturmiljøråds vurdering være essentiel for byrådspolitikerne at lytte til.

Billeder

[easymedia-gallery med=”627,637″ filter=”1″]

 

Links, artikler, dokumenter o.l.

Psykiatrisk hospital bliver til roligt boligkvarter af JP Aarhus, d. 25. juni 2014
Ny bydel i Nordbyen af Århus Stiftstidende, d. 26. juni 2014
Stort projekt til Arkitema af TV2 Østjylland, d. 25. juni 2014
– Pressemeddelelse: To vigtige opgaver i hus af Arkitema Architects, d. 25. juni 2014
AarhusWiki-opslag om Psykiatrisk hospital i Risskov
KPC
PKA
Lærernes Pension

 

Indlæg der måske kunne interessere dig

Artikel fra Stiften d. 29-10-2017: Arkitekter tager sig til hovedet: – Bevaringen af Ceres-bygninger er trist

Jonas Heidemann Jensen

Stenhuset i Marselisborgskoven er reddet

Einar Rud Pedersen

Pakhus 27 – En overset ressource på Aarhus Ø

Marie Kirstine Pilegaard

Skriv en kommentar