Bykultur.dk
Artikler og debat Nyheder

Nye rammer for Moesgårds museale formidling

[easy-media med=”592″ size=”664,300″]

Den 15.000 kvm store museumsbygning, der skal præsentere Moesgård Museums samlinger med inddragelse af moderne formidlingsrum og -teknologier, nærmer sig med hastige skridt åbningen til efteråret d. 1. oktober. De sidste detaljer ved eksteriøret er under udbedring, og sommeren over vil de nye udstillingsrum blive monteret.

Den nye museumsbygning på skråningen nord for den gamle herregård er tegnet af københavnske Henning Larsen Architects og påbegyndte opførsel i begyndelsen af 2011 efter at have modtaget donationer fra en række markante fonde samt universitetet og Aarhus Kommune. Beløbet på 345 mio. kroner har dermed ikke været en hæmsko for realiseringen af projektet, hvilket de to andre store museumstilbud i Aarhus, Den Gamle by og ARoS, også har demonstreret i de senere år deres succes med at tiltrække fondsmidler. Bygningen kommer udover udstillingsrum til at rumme et auditorium til 250 personer, café, museumsbutik og konferencefaciliteter. De gamle museumsbygninger i staldene ved herregården er renoveret af Arkitema Architects og overtaget af universitetet, hvorved antropolgi har fået det privilegium at fraflytte deres nødtørftige barakker samt der er sket en udflytning af arkæologi til Moesgård.

Kulturlandskabet, som det nye museum indpasser sig i, er det centrale kneb, arkitekterne har søgt at forme en rumlig løsning på. Museet beskriver selv arkitekturen i så poetiske vendinger som:

Der er tale om en helt unik bygning skabt af Henning Larsen Architects, som føjer sig smukt ind i det velbevarede guldalderlandskab omkring herregården – bygningen åbner sig som et moderne Elverhøj fra landskabet.

Ligegyldigt hvilke fraser der tages i anvendelse om arkitekturen, da er visionen om et stort kulturhistorisk museum i naturlige omgivelser syd for Aarhus et spektakulært udgangspunkt sui generis. Det græsoverdækkede tag, der skråner med terrænet og nærmest skjuler sin tilværelse, er på lige fod en spektakulær løsning, der vil sætte museet og Aarhus på verdenskortet og give genlyd i arkitektfaglige tidsskrifter og magasiner. Twitter er også med #1, #2, men omtalen må forventes at stige i omfang jo tættere på åbning. Senest har Henning Larsen Architects vundet In-Situ Prisen i konkurrence med bl.a. BIG’s nye maritime museum i Helsingør.

Nysgerrige kan følge billeder og beskrivelser af byggeprocessen på museets blog. Herunder stilles til rådighed en række billeder som denne blogforfatter tog i weekenden.

Billeder

[easymedia-gallery med=”594″]

Links

Moesgård Museum
Henning Larsen Architects
Mosefund og forfædre får nye rum på Moesgård af Politiken, d. 13. februar 2014
Fornem arkitekturpris for det nye Moesgaard Museum pressemeddelelse af Fabriksbetongruppen
Arkitekturbilleder

 

Indlæg der måske kunne interessere dig

Artikel fra JP d. 26-06-2017: Arkitekten møder arkivaren: Hvad skal ud, når det nye kommer?

Jonas Heidemann Jensen

Planer for det gamle Hovedbibliotek afsløret

Asbjørn Skødt

Skriv en kommentar