Bykultur.dk
Byudvikling/bevaring Nyheder

Ny fortætning ved Nørreport

[easy-media med=”461″ size=”664,300″]

I april gik byggeriet af det navngivne “Mengel Tower” ved Nørreport i gang under udførelse af entreprenøren HUJ. Visualiseringerne af projektet indikerer, at det bliver en særdeles markant bygning, der vil fuldende gavlbygningen på Høgh-Guldbergs Gade. Det tidligere Exners Tegnestue nu under navnet E+N ARKITEKTUR (Eksisterende+Ny Arkitektur) har forestået den arkitektfaglige opgave, og med kendskab til E+N’s referencer er det også deres umiskendelige arkitektur, der falder én i øjnene umiddelbart. E+N har efterhånden tegnet en del nye bygninger i Aarhus herunder Bruun’s Arkade, Århus Stiftstidende, det tidligere Århus Bymuseum, infill i Jægergårdsgade og er også meget synlige i bybilledet nu og to år frem gennem ombygningen af Rømerhus på Strøget, men den fortælling hører et selvstændigt indlæg til.

Bygherren er Mengel Ejendomme ejet af Steen Mengel, og han har også tidligere arbejdet sammen med E+N, da han er ejer af bygningen husende Århus Stiftstidende samt Bruuns Arkade. Mengel Ejendomme har været en aktiv bygherre i Aarhus de senere år. Selskabet har gjort sig bemærket gennem opførelsen eller renoveringen af relativt set mindre projekter, men hvor kvaliteten af byggeaktiviteten har været høj. Hermed refereres der til “Sundhedshuset” på Park Allé 11-15, hvor Mengel gennemgribende renovererede ikke blot eksteriør men også interiøret, det historiske Mejlen har deslige gennemgået en tiltrængt renovering og en åbning for offentligheden i kraft af, at Galleri V58 er flyttet ind og et sidste nævneværdigt projekt er nyopførelsen af et funktionelt infillbyggeri på Trøjborgs Cort Adelers Gade tegnet af 3XN. Særligt at bemærke er, at der ved dette byggeri samt “Mengel Tower” er tale om udnyttelsen af en uudnyttet grund og har dermed ikke forudsat nedrivning af en eksisterende bygning. Som bygherre har Steen Mengel tidligere udtalt, at han forsøger at spotte og udnytte tomme grunde i byens karréer, hvilket bibringer en højere densitet og dermed følelsen af “by” samt i et økonomisk og bæredygtigt perspektiv også en bedre udnyttelse af byens fællesfunktioner. Hvorvidt det er en god forretning for bygherren kan kvadratmeterprisen på lejlighederne vel udelukkende afsløre.

I byens bestræbelser på at tage del i den internationaliserende zeitgeist, hvor bl.a. Comwell-højhuset nu hedder “Aarhus City Tower”, er den nye bygning på adressen Høgh-Guldbergs Gade 33 som allerede nævnt blevet døbt “Mengel Tower”, omend det højdemæssigt kan diskuteres, hvorvidt bygningen kan betegnes som et tårn, da fremstår bygningen rent arkitektonisk ikke desto mindre som et tårn. Bygningen vil rumme 15 lejligheder i 7 etager og forventes færdig til oktober i indeværende år.

[easy-media med=”463″ align=”left”]

Et tidligere projekt er blevet udarbejdet for grunden af arkitekt Metin Aydin, men Mengel Ejendomme har altså, og efter egen mening godt derved, valgt at kontrahere med E+N med det formål at skabe en markant hjørnebygning, hvor materialevalg og nøgterne men gennemtænkte streger har været centrale prioriteringer. Det er en elegant og markant bygning af høj kvalitet nærmest kendetegnende for alt, hvad E+N/Exners Tegnestue har lavet. Dette er naturligvis forfatterens mening, men tilkendegiv gerne din egen herunder, så vi kan få en debat i gang!

 

Billeder

[easymedia-gallery med=”459″]

 

Artikler, dokumenter, links o.l.

Mengel Ejendomme
E+N ARKITEKTUR
– HUJ

 

Indlæg der måske kunne interessere dig

Fra bryggeri til bydel – del 2/2

Asbjørn Skødt

Pakhus 27 – En overset ressource på Aarhus Ø

Marie Kirstine Pilegaard

Planer for det gamle Hovedbibliotek afsløret

Asbjørn Skødt

Skriv en kommentar