– Markant facade på Langenæs overdækkes med antracitgrå plader
– NB: denne artikel er også udsendt særskilt i mail til medlemmer og modtagere af Nyhedsbrev
På Langenæs har Coop besluttet sig for en discount-løsning – også når det gælder selve facaden, som indrammer “365 Discount” supermarkedet..
Den gamle facade tegnet til Brugsen i 1959 af arkitekterne Arne Gravers og Johan Richter står nu til at blive tildækket og forsynet med antracitgrå plader. Der er tale om en af de mest kendte facade-arkitekturer i byen, som nu forsvinder.
En række beboere og ildsjæle på Langenæs og Frederiksbjerg har klaget over disse planer og forsøgt at få byggeriet stoppet.
Endvidere har Aarhus Kommunes afdeling for byggeri frarådet denne løsning. Byggesagsafdelingen har faktisk været særdeles kritisk overfor ændringerne og har i tydelige vendinger anbefalet overfor Coop, at man bevarer den karakteristiske facade, som giver identitet til området. Men facade-ændringen kræver ikke en byggetilladelse fra Kommunen, og ændringen er ikke i strid med lokalplanen.
Der er ikke indkommet noget svar fra Coop, og løbet ser desværre ud til at være kørt.
Det er svært at forstå denne mangel på respekt for bygningshistorie og æstetik. Den gamle facade står stadig flot, og hvis man endelig ville, kunne man friske den op med en sandblæsning. Sandsynligvis til en omkostning, som ikke ville være markant højere end den påtænkte løsning med de sort-grå plader.
Stiften har en fyldig omtale af sagen i en artikel for abonnenter den 15. september 2022. Ligeledes er sagen omtalt i Politikens Byrummonitor den 19. september og 23. september.
Vi vil i Foreningen for Bykultur advare mod en sådan “blind” konceptuel indpakning af vore facader i byen. Det er jo netop forskelligheden og mangfoldigheden, som gør det spændende at færdes i vores by. Vi undrer os over, at en kulturbærer som Brugsen blot gennemføre dette uden at lytte til kommunen og omverdenen – når man ovenikøbet under virksomhedens egne værdier har formuleret, at ” en aktiv dialog med omverdenen skal være med til at forme vores virksomhed”.
Vi tror ikke, at det vil tiltrække flere kunder – måske tværtimod!
Seneste nyt:
Natten til søndag den 25. september var bygningen udsat for hærværk, hvor flere af de nye plader er revet ned og smidt på jorden. Det er selvfølgelig en helt uacceptabel fremgangsmåde. Se mere i Stiften fra 27. september.
https://stiften.dk/artikel/ombygning-d%C3%A6kker-historisk-arkitektur-til-nu-har-h%C3%A6rv%C3%A6rksm%C3%A6nd-revet-dele-af-ny-facade-ned
– Foreningen for Bykultur i Aarhus