Torsdag den 23. september trodsede en stor flok af foreningens medlemmer blæst og regn og mødte op på Børnenes og Beboernes jord i Thunøgade for at deltage i byvandringen rundt i Øgadekvarteret.
Einar Rud fra foreningen bød velkommen og overlod derefter scenen til kunstneren Thomas Kruse, der sammen med en lydmand stod for byvandringen.
Thomas, der har boet i kvarteret siden starten af 1970’erne, indledte med at fortælle om kvarterets historie, især den forvandling, som det undergik, efter at de unge studerende flyttede ind og tog kvarteret under deres vinger i starten af 1970’erne. Det gamle arbejderkvarter ændrede sig drastisk, da de unge flyttede ind, de renoverede husene og satte et farverigt præg på ejendomme, gårde, gader og stræder. Og etablerede steder at mødes for kvarterets beboere – blandt andet Børnenes og Beboernes Jord (i daglig tale Jorden) og Sølystgades Beboerhus. Som begge stadig eksisterer.
Thomas førte an forbi de små huse, som tidligere rummede to-tre-fire familier, men som i dag kun huser en enkelt familie. De små værksteder i baggårdene er væk, ligesom de fleste baghuse i anden og tredje baggård er revet ned. Områderne bag forhusene er nu i stedet omdannet til små (grønne) oaser.
Gåturen førte blandt andet forbi ejendommen, der husede det af de fleste århusianere kendte kollektiv i Anholtsgade og det tidligere “folkeværtshus” Æsken i den tidligere papæskefabrik. Derefter op ad en velholdt Norsgade (nomineret til foreningens Årets Bernhardt i 2020 for blandt andet sit “gadefejerlaug”) med et smut ind i en baggård med nybyggede små boliger.
Regnen silede ned, og der blev indlagt en lille pause, mens Thomas skyndte sig hjem for at skifte sit gennemblødte tøj ud med tørt!
I Thunøgade en snak om de gamle villaer mod Nørre Allé, gennem porten til en ejendom på modsat side et kig til Villa Derby og et kig på en helt ny ejendom med meget anderledes arkitektur – nabo til villaen, der ejes af domsognet.
Endelig kom vi forbi Brandstationen og gennem Livøsmøgen forbi den tidligere Beboernes Børnehave (nu Vores Sted) i nybyggede lokaler.
Rundvisningen sluttede i beboerhuset, hvor der blev stillet uddybende spørgsmål, mens kaffen og teen blev sat til livs sammen med lækre kager.
Thomas svarede beredvilligt på alle spørgsmål, og ingen havde travlt med at komme hjem!
Trine Toft Jensen
– Foreningen for Bykultur