Bykultur.dk
Årets Bernhardt Nyheder

“Årets Bernhardt” 2024 går til baggård i Mejlgade

Som det fremgår af fotos ovenfor er der er både råt og hyggeligt i baggårdene i Mejlgade 53, der på fredag den 14. juni kl. 14 får overrakt prisen, Årets Bernhardt 2024, af Foreningen for Bykultur i Aarhus. 

Baggårdene i det gamle Fronthuset i Mejlgade 53 blev således en klar vinder af Årets Bernhardt 2024, som Foreningen for Bykultur står bag.

Årets Bernhardt har i år haft fokus på baggårde og gårdrum.

15 gårdrum blev indstillet til prisen, tre blev nomineret og sat til afstemning på stiften.dk.

 
 

I forbindelse med nomineringen af kandidater til prisen fremhævede dommerkomitéen i Foreningen for Bykultur blandt andet følgende om baggårdene i det gamle Fronthuset i Mejlgade 53:

Gårdrummene bag Mejlgade 53 er skabt gennem en traditionel bybygningsform opstået i middelalderen, hvor forhuse, sidehuse og baghuse kom til at danne de typiske bebyggelsesmønstre, som kendes i vores købstæder. Rummene ved Mejlgade 53 er ekstraordinært knyttet til en meget vigtig del af udviklingen af et aktivt, dynamisk og udadvendt aktivistisk miljø i Aarhus. Stedet repræsenterer en lang historie fra Mejlgades århundrede gamle handelsliv, udviklingen af industrialismen og siden 1970’erne ikke mindst fra ungdomskulturens vedvarende forsøg på at skabe forandringer i verden. De forskelligartede historiske bygninger, der danner rummene, skaber rammen om nutidige aktiviteter, fællesskab og menneskelighed i en offentlig rummelig form.

Det er ikke klassiske, traditionelle arkitektoniske kvaliteter, der falder i øjnene, når man besøger stedet, men snarere diversiteten i både funktioner og bygninger. Gårdrummene samler spændende steder som til eksempel Byhøjskolen, Mellemfolkeligt Samvirke, Café Mellemfolk, Super, spillesteder og musikforeninger og indbyder i høj grad borgere til at bruge stedet. Oplevelsen præges af mange lag fra både ældre og nutidig kulturhistorie og fremviser en form for råhed og udpræget autenticitet. Dette er kvaliteter, som en del istandsatte gårdrum i historiske byer ellers nemt taber gennem de til tider mere romantiserede, kommercielle tilgange, der også ses i den historiske bykerne.

Værdierne på dette sted, således som de opleves i gårdrummene, repræsenterer i høj grad de værdier som ønskes tilgodeset ved uddelingen af Årets Bernhardt

-Foreningen for Bykultur i Aarhus

 

Indlæg der måske kunne interessere dig

Se billederne fra Præmieringen af Stationsgadekvarteret – Årets Bernhardt 2017

Jonas Heidemann Jensen

Galleri: Se billederne fra “Årets Bernhardt”-festlighederne i Egå

Phillip Fangel

Årets Bernhardt 2022: Transformation af gammelt til nyt

admin

Skriv en kommentar