Bykultur.dk
Byudvikling/bevaring Nyheder

Forudgående høring af nyt højhus

[easy-media med=”833″ size=”633,300″]

Den 13. august blev den forudgående offentlige høring til en ny lokalplan for adressen Randersvej 139 igangsat. Projektet lægger op til et nyt højhus med ungdomsboliger i 31 etager og samlet 95 meter. Dermed vil bygningen være blot en meter lavere end Aarhus Domkirke, der som bekendt er byens højeste bygning. Høringen varer ind til d. 3. september og ledsages af en forhøringsfolder, hvor de grundlæggende præmisser i forslaget til den nye bebyggelse samt visualiseringer kort præsenteres. Hvis lokalplanen vedtages vil vandtårnet fra 1908 på Randersvej få en ny og markant højere nabo at spejle sig i. Der står bl.a. om påvirkningen af Aarhus’ skyline:

Projektforslaget ligger som nabo til vandtårnet, der er et eksisterende markeringspunkt, som kan ses fra store dele af byen på grund af den høje beliggenhed. Et andet markeringspunkt i nærheden er Christianskirken, som ses tydeligt i byens skyline sammen med vandtårnet, bogtårnet m.v. Det foreslåede højhus på 95 m vil kunne ses endnu længere væk, og være et markant byggeri i den nye skyline.

Informationen i forhøringsfolderen kan suppleres med arkitekternes præsentation af konceptet bag højhuset:

Projektets drivkraft er derfor at skabe et projekt der på en gang er et byggeri af høj arkitektonisk kvalitet, som styrker Aarhus’ skyline, og samtidigt er et økonomisk bæredygtigt projekt, der kan møde de mange studerendes behov for gode kvalitetsboliger.

Det er den private investor JRP, der har skænket designopgaven til den tidligere Aarhusbaserede tegnestue 3XN. Firmaet flyttede i 2010 sine aktiviteter endegyldigt til København, og må kendetegnes som et af de danske tegnestuer, der har haft  et klarest internationalt aftryk. Parterne stod også bag et 110 meter højt tvillingetårnprojekt på samme grund lige op til finanskrisens udbrud. Idéen bag var at skabe nogle bygninger med “skulpturel karakter, og at der skulle skabes en symbiose mellem arkitektur og kunst i stor skala”, som 3XN skriver på deres website. Til dette havde de etableret kontakt til kunstneren Olafur Eliasson, som skulle bidrage til den kunstneriske udformning.

Dette projekt er altså blevet markant ændret men grundtanken om at opføre en høj bygning ved det meget trafikerede kryds mellem Randersvej og Ringvejen består. Hvorvidt bygherren får gennemført lokalplanen i byrådet, som der i dets nuværende form bliver lagt op til, må tiden vise.

Billeder

[easymedia-gallery med=”835″]

Kilder

Forhøringsfolder
3XN

Indlæg der måske kunne interessere dig

Altaner og Bykvalitet?

Einar Rud Pedersen

Nørre Allé under forvandling del 2/2

Asbjørn Skødt

Nørre Allé under forvandling del 1/2

Asbjørn Skødt

Skriv en kommentar