Fredag den 16. juni 2023 – hedebølge i Danmark og med solen bagende ned over Nordre Kirkegård i Aarhus. Foreningen for Bykultur fejrer sammen med mange fremmødte vinderen og de nominerede kirkegårde i forbindelse med Årets Bernhardt 2023. I år har foreningen haft fokus på kirkegårde og det arbejde som foregår rundt omkring i hele Aarhus Kommune. Vi har i Bykultur nomineret 3 kirkegårde, der på særlig vis har åbnet sig som et grønt åndehul, og som på en hensynsfuld måde bruges af borgerne samtidig med, at der er værnet om kirkegårdens kulturhistoriske, arkitektoniske og landskabelige værdier.
Nu er det så afgjort. Nordre Kirkegård vinder Årets Bernhardt med 865 stemmer, Mårslet Kirkegård fik 860, og Gl. Harlev fik 689. Så mange stemmer siger noget om interessen, men så tæt et opløb har vi ikke oplevet før. Og det blev mere og mere spændende hen mod slutningen, hvor Mårslet kom tættere og tættere på.
Der kan læses mere i artiklen på Stiften via dette link:
Susanne Aagård fra Foreningen for Bykultur byder velkommen til alle de fremmødte og fortæller om temaet med kirkegårde og den proces, vi har været igennem med indstilling af kandidater og en afstemning blandt Stiftens læsere.
Kan kirkegårdene fremover være så fleksible, at de ikke kun er steder for de døde, deres efterladte og sørgende, men også for de levende som grønne åndehuller med adgang til kulturhistoriske, arkitektoniske og landskabelige, grønne oplevelser?
Det spurgte vi århusianerne om. Og ja, det kan de! På alle kirkegårde arbejder man med det i større eller mindre grad. Vi modtog 16 gode eksempler fordelt på 11 kirkegårde rundt om i kommunen. Og nu er vinderen fundet. Foreningen for Bykultur håber hermed at have puffet til mere brug af kirkegårdene fremover.
En veloplagt biskop, Henrik Wigh-Poulsen, fortæller om den kampagne Aarhus Stift har sat i gang med brug af influencere – en kampagne der skal få ikke mindst småbørnsfamilier til at bruge kirkegårdene som grønne åndehuller.
Nogle har spurgt, om kirken virkelig behøver benytte sig af influencere. Det lever vi fint med, for de hjælper os til at komme ud til langt flere, end vi plejer.
Mange kunne genkende de tanker og følelser, som biskoppen beskrev, kommer til os i forbindelse med et besøg på kirkegårdene. Vi rammes af en fællesskabsfølelse og en forbindelse mellem fortid og nutid.
Det var ord som gjorde indtryk og gav stof til eftertanke hos de mange tilstedeværende.
Bylivs- og Medborgerskabschef, Kim Gulvad Svendsen, modtog prisen på Aarhus Kommunes vegne og fortalte om kommunens tanker om årets tema i forhold til byens udvikling. Jeg er stolt af, at Nordre Kirkegård har vundet prisen. Det er en kirkegård med store landskabelige værdier, fine små kig ud over bugten og en rigdom af trætyper. Alene af birk skal her være 19 forskellige typer, sagde Kim Gulvad Svendsen, inden han takkede de medarbejdere, der i det daglige passer og plejer kirkegården.
Præmieoverrækkelse
Rosalina Foroughipour fra Bykultur begrundede valget af Gl. Harlev Kirkegård og overrakte som 3. præmie en boggave til Dorte Hansen som repræsentant for Harlev.
Dernæst blev 2. præmien overrakt og begrundet af Hanne Ortvad fra Bykultur til Mårslet Kirkegård repræsenteret ved Anders Sørensen.
Til sidst blev 1. præmien – bænken – båret frem og overdraget til Kim Gulvad Svendsen og driftsleder Allan Krarup Rask. Susanne Aagaard fra Bykultur begrundede valget af Nordre Kirkegård.
Formanden i Foreningen for Bykultur, Einar Rud Pedersen, fortalte lidt om bænken. Det er en såkaldt klassisk “Aarhus Bænk”, men den produceres i Randers af firmaet G9. Bænken har efter sigende en god siddekomfort egner sig godt til de fleste parker og byrum. I relation til det grønne tema er det jo også vigtigt at bænken er “bæredygtig”! Det viste sig heldigvis at være tilfældet og se på billederne nedenfor, hvordan den straks blev taget i anvendelse:
Og der var efterfølgende hygge og godt humør under parasollerne!
Et lille efterskrift…
Foreningen for Bykultur havde i dagens anledning anbragt en lille hilsen på Bernhardt Jensens grav.
En slægtning til Bernhardt Jensen var samme dag på besøg på Nordre Kirkegård. Ved et tilfælde hørte hun om det igangværende arrangement. Heldigvis besluttede hun sig for at komme forbi og deltage i fejringen.
Hun var synlig berørt over sammenfaldet og fejringen af Årets Bernhardt!
Ja, der er mere mellem himmel og jord…
Vi er i Foreningen for Bykultur rigtig glade for den megen omtale og artikler om dette tema i Stiften. Tak til alle for de mange forslag og for de mange afgivne stemmer. Vi ønsker en ”God sommer på kirkegårdene”.
-Også en tak til alle som mødte frem og alle som har været involveret i arrangementet.
– Foreningen for Bykultur i Aarhus