– Et spændende indblik i fortidens planer, som aldrig blev til noget af forskellige årsager. Eksempelvis et forslag af professor Johannes Humlum fra 1962 om en bybane fra Moesgård til Egå. Et lille uddrag af linjeføringen ses i skitsen ovenfor.
Mødet med fokus på ”aarhusianske byudviklingsprojekter, der blev skrottet”, blev afholdt i den unik smukke ”Solsalen” på Ingerslevs Boulevard i samarbejde med Fællesrådet for Frederiksbjerg/Langenæs. Omkring 70 deltagere mødte op (hvoraf ca. ⅔ var medlemmer af Bykultur).
Formand for Bykultur Einar Rud Pedersen bød velkommen og præsenterede arrangementets oplægsholder Jeppe Spure Nielsen.
Herefter overtog Jeppe Spure Nielsen og fortalte levende og professionelt med udgangspunkt i 8 udvalgte historier fra hans fars bog: ‘Aarhus på tegnebrættet – alternativer til virkeligheden 1850-2000’. Henning Spure Nielsen (1937-2006) var tidligere formand for Bykultur og rektor for Aarhus Katedralskole 1988-1996.
Rektor Henning Spure Nielsen var cand.mag. i historie og kunsthistorie fra Københavns Universitet. Et af højdepunkterne i rektorperioden blev skolens 800-års jubilæum i 1995. Henning Spure Nielsen var dybt engageret i planlægning af festlighederne fra den mindste detalje til det store overordnede program. Kulminationen blev jubilæumshøjtideligheden i domkirken med deltagelse af dronning Margrethe og prins Henrik samt den store gallaaften i Musikhuset.
Bogen ‘Aarhus på tegnebrættet – alternativer til virkeligheden 1850-2000’ indeholder en række aarhusianske byudviklingsprojekter, der aldrig blev til virkelighed. Til foredraget havde Jeppe Spure Nielsen valgt at tage udgangspunkt i 8 cases.
Jeppe Spure Nielsen havde også en lille overraskelse i ærmet. Han viste til sidst i sit foredrag et par TV-optagelser og interviews med sin far tilbage fra 2003 i forbindelse med udgivelsen af bogen. Det var et spændende gensyn. Her omtalte Henning Spure blandt andet planerne om en vej gennem Latinerkvarteret og også nogle gamle planer fra Hack Kampmann om Marselisborg kvarteret, som aldrig blev til noget.
I dokumentet nedenfor har Pernille og Ole Sonne samlet hovedpunkter fra de 8 udvalgte cases med kommentarer, links og fotos. Der er mulighed for at bladre med piletasterne, ligesom man kan få fuld skærmvisning via dobbeltpilen til højre med funktioner.
Bemærk at dokumentet indeholder flere links. Disse links virker dog ikke i fuldskærmsvisning.
I pausen blev der serveret kaffe og småkager.
Formanden for Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs, Henrik Olsen, sluttede arrangementet af med en kort orientering omkring:
- Dels salg af DSB’s banearealer, et areal på 300.000 m2 til omkring 3000 boliger svarende til tilvækst af ca. 10.000 mennesker inden for Ringgaden.
- Dels bygning af Marselis tunnelen og de problemer, ud over økonomi, det vil give for trafikafvikling og byggestøj i en meget lang byggeperiode.
-Foreningen for Bykultur i Aarhus