Bykultur.dk
Årets Bernhardt Nyheder

Ny pris skal belønne det gode bymiljø

Foreningen Bykultur Aarhus indstifter en pris – Årets Bernhardt – der gives til det gode bymiljø, hvor århusianere har passet godt på ældre bygninger eller bymiljøer og eventuelt indpasset dem i moderne sammenhæng, der gør by eller landsby bedre

AARHUS: I år er det 50 år siden, foreningen Bykultur Aarhus blev stiftet af blandt andre borgmester Bernhardt Jensen. Det markerer den med at indstifte en pris – Årets Bernhardt.

Prisen gives i år til et bymiljø, hvor en lokalt forankret indsats, har været med til at løfte for eksempel en bygning, et kvarter, et område, en landsby eller en park.

Du kan være med til at bestemme, hvem der skal have den.

Pris på historien

– Prisen skal sætte fokus på, hvad beboerne i Aarhus oplever som helt særlige steder, der både rummer noget af byens historie, og som samtidigt fungerer som et aktivt og inspirerende miljø, siger foreningens formand, arkitekt Bruno Viuf Larsen og fortsætter:

–  Vi ønsker at skabe debat om, hvordan de historiske miljøer i byen også fremover kan indgå i de urbane sammenhænge og hylde de mange århusianere der, som gør en indsats for at holde dem i live.

Alle kan komme med forslag til, hvem der skal have Bernhardt-prisen 2017.

Eneste krav er, at det ligger i Aarhus Kommune, at projektet er skabt af private ildsjæle og at miljøet i sin helhed ikke omfatter mere end 500 husstande. Projektet skal kunne betragtes som færdigt eller taget i brug, siger Bruno Viuf Larsen og fortsætter:

– Prisens formål er at opmuntre til beskyttelse, anvendelse og inddragelse af byrum og bebyggelse med historie i hele kommunen, ved at sætte fokus på, hvordan man kan få både livskvalitet og økonomisk værdi ud af at passe godt på de ældre bygninger.

Eksempler på, hvilke typer af projekter og miljøer, der kan nomineres til prisen:

  • Miljøer hvor historiske bygninger bliver brugt på nye måder, der giver liv og kvalitet til kvarteret, byen eller landsbyen.
  • Mindre kvarterer eller byområder, hvor de ældre bygninger fremstår særligt smukke og attraktive, det være sig i bymidten, i forstæderne eller i landsbyerne. Veje og byrum med en særlig smuk bebyggelse samt beplantning og forhaver.
  • Landsbyer som fremstår indbydende, attraktive og velfungerende med nutidig og aktiv brug af byens historiske bygninger.
  • Kvarterer, byområder og landsbyer, hvor lokale aktører arbejder for at skabe lokale forbedringer, liv – sammenhold og livskvalitet i området.

Sådan gør du

Send senest 1. juni en mail til mosv@stiften.dk med et foto, der viser miljøet og en kort beskrivelse af, hvorfor det er værdifuldt for byen, kvarteret eller landsbyen. Skriv gerne også, hvilke borgere, grupper eller foreninger, der har gjort en særlig indsats for at skabe miljøet.

Foreningens bedømmelsesudvalg udvælger derefter tre finalister, som præsenteres på Bykultur.dk samt i Aarhus Stiftstidende avisen og på Stiften.dk, hvor der også bliver mulighed for at stemme på, hvem der skal have årets Bernhardt-pris.

Præmien består af en fest med øl og pølser – og en designet bænk med Årets Bernhardt indgraveret, eller hvis vinderen foretrækker det for eksempel et telt til brug for fest og sammenkomster for yderligere at styrke sammenholdet.

Prisen og præmien bliver overrakt på valdemarsdag den 15. juni.

(Artikel fra Aarhus Stiftstidende  søndag d. 07-05-2017)

Indlæg der måske kunne interessere dig

Månedens film – “En mand og hans by”

admin

Årets Bernhardt 2018 gik til Træskibshavnen

Jonas Heidemann Jensen

“Årets Bernhardt” 2022: De tre nominerede er…

Einar Rud Pedersen

Skriv en kommentar