Bykultur.dk
Byudvikling/bevaring Nyheder

Byudvikling og borgerinddragelse

Debatten om byens udvikling har kørt på højtryk her i Aarhus i 2021, hvor der jo er Kommunalvalg i november. Nybyggeri og nedrivning af bevaringsværdige bygninger har affødt en sand lavine af kommentarer og skarpe synspunkter.

Faktisk føler mange, at politikerne først inddrager befolkningen, når afgørelserne reelt er truffet, og det ikke længere kan lade sig gøre at påvirke beslutningerne. Men nu får århusianerne i hvert fald mulighed for at få politikerne i tale og måske aftvinge dem et løfte om, at borgerne i fremtiden i langt højere grad skal tages med på råd. Mandag 1. november 2021 inviterer Århus Stiftstidende og foreningen ”Med hjerte for Aarhus” nemlig til valgmøde med fokus på byudvikling og borgerinddragelse.

Læs mere om mødet nedenfor, og se endvidere et lille udpluk af spændende avisartikler og læserbreve fra Stiften, Jyllands-Posten og Byrummonitor, som vi i Foreningen for Bykultur har samlet gennem det seneste års tid.

Valgmøde på Frederiksbjerg Skole den 1. november 2021

Hvordan skal Aarhus se ud i fremtiden? Hvor højt skal vi bygge, hvordan undgår vi at byen mister sit særkende og sin sjæl, og hvordan sikrer vi, at borgerne får langt mere indflydelse på byudviklingen og processerne, når der skal bygges nyt? Se nærmere om mødet i artiklen i Stiften den 26. oktober 2021.
https://stiften.dk/artikel/s%C3%A5dan-f%C3%A5r-du-indflydelse-p%C3%A5-byudviklingen-i-aarhus

Åbent brev til Aarhus Byråd: Borgerinddragelsen er slået fejl

Her der et åbne brev til Aarhus Byråd, som netværket “Med Hjerte for Aarhus” har skrevet.
Det er bragt i Stiften den 27. maj 2021.
https://stiften.dk/artikel/%C3%A5bent-brev-borgerinddragelsen-er-sl%C3%A5et-fejl

“Grænsen er nået- vi skal passe på Aarhus”

Vi er i et rasende tempo ved at ødelægge vores by – overdækning af Banegraven er sidst tilkomne projekt. En række arkitekter skriver et kritisk indlæg vedrørende overdækning af Banegraven. Det er bragt i Jyllands-Posten den 12. december 2020.
https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/debat/breve/ECE12622128/graensen-er-naaet-vi-skal-passe-paa-aarhus/

“Evig strid mellem beboere og bygherrer: Men byrådet kan løse problemet ved at vende processen på hovedet”

“Kommunen efterlever ikke egne principper. I Danmark inddrages interesser (bygherrer, investorer, fællesråd mv.) ofte i de politiske beslutninger, men det sker ikke på et lige grundlag. Og det er et demokratisk problem, at investorer næsten altid har lettere end borgerne ved at fremføre interesser og synspunkter over for politikerne. Borgerne kan samle sig i foreninger, f.eks. fællesråd for bestemte kvarterer i byen, men selv da kommer de på bagkant i konkrete plan- og byggesager”, skriver Niels Christian Sidenius. Det er Stiften, som bringer artiklen den 5. april 2021.
https://stiften.dk/artikel/evig-strid-mellem-beboere-og-bygherrer-men-byr%C3%A5det-kan-l%C3%B8se-problemet-ved-at-vende-processen-p%C3%A5-hovedet

“Bundsgaards Brutale Byggeperiode”

“Vi har brug for at beskytte vore landskabs- og bymiljøværdier i Aarhus. Megen skade er allerede gjort – men meget kan vel endnu forebygges”. Af Viggo Jonasen Byrådsmedlem i Aahus (EL). Bragt i Jylland-Posten den 26. september 2021.
https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/debat/breve/ECE13309430/bundsgaards-brutale-byggeperiode/

På tur til byudviklernes gyldne stad: Men her bør også være plads til hjemløse, gamle tanter – og en kirke

“Aarhus Ø er en efterligning af Manhattan i New York. Aarhus Byråds beslutning om at bygge højere end domkirken på Mindet gør op med 800 års historie. I fremtiden vil domkirken ikke længere være byens vartegn, men en potent bygning, der bringer mindelser om Babelstårnet i Det Gamle Testamente” skriver Peter Lodberg. Det er bragt i Stiften den 4. juli 2021.
https://stiften.dk/artikel/p%C3%A5-tur-til-byudviklernes-gyldne-stad-men-her-b%C3%B8r-ogs%C3%A5-v%C3%A6re-plads-til-hjeml%C3%B8se-gamle-tanter-og-en-kirke

Ingeniør: En simpel beregning viser, at der hvert år bygges 1.000 boliger for meget i Aarhus

“I Aarhus har vi et byråd, hvor hovedparten lægger sig fladt ned på gulvet over for developere og investorer”, skriver ingeniør og aarhusianer Lars Arknaes i dette debatindlæg: “Vi bygger flere boliger, end der er indbyggere, og river samtidig ned”. Bragt i Byrummonitor den 30. juni 2021.
https://byrummonitor.dk/Debat/art8267954/En-simpel-beregning-viser-at-der-hvert-%C3%A5r-bygges-1.000-boliger-for-meget-i-Aarhus

– Foreningen for Bykultur i Aarhus

Indlæg der måske kunne interessere dig

Borgerne ser frem til en handlekraftig arkitekturpolitik i Aarhus Kommune

admin

Tema: Udviklingen i Vejlby-Risskov

admin

Fra bryggeri til bydel – del 2/2

Asbjørn Skødt

Skriv en kommentar