Bykultur.dk
Årets Bernhardt Nyheder

Artikel fra Stiften.dk d.13-05-2018: Forening gentager succesen med en pris til det gode bymiljø

Forening gentager succesen med en pris til det gode bymiljø

Årets Bernhardt bliver uddelt igen i år. Alle kan komme med forslag til, hvem der skal have prisen, der gives for et godt by- eller landsbymiljø, der fungerer i kraft af fællesskabet.

Det var Stationsgadekvarteret i Risskov, der vandt prisen, da Foreningen for Bykultur i Aarhus i 2017 for første gang uddelte prisen, Årets Bernhardt.

Nu er foreningen klar til igen at præmiere et kvarter, en gade, en landsby, et byrum, en baggård, en aktivitet eller en bygning som en gruppe af borgere har formået at bevare, sætte i stand, give nyt liv eller nyt indhold på en måde, så det danner rammen om et fællesskab og et godt bymiljø.

– Netop fællesskabet bliver noget, vi kommer til at lægge meget vægt på i bedømmelsen i år, siger foreningens formand, Bruno Viuf Larsen.

Han og foreningen opfordrer nu folk til at indstille kandidater til prisen, der har sit navn efter tidligere Aarhus-borgmester, Bernhardt Jensen.

Selve prisen består af et festtelt, en bænk eller andet, som vinderen kan bruge som led i fællesskabet. Plus øl og grillpølser til en lille fest i forbindelse med prisoverrækkelsen.

KOM MED DIN KANDIDAT

Kender du en gade, et gårdrum, en plads, en bygning, et kvarter, en landsby eller noget helt syvende, hvor der er skabt et rigtig godt bymiljø og et fællesskab?

Så kan du indstille det som kandidat til den nye bykulturpris, Årets Bernhardt, der er indstiftet af Foreningen for Bykultur i Aarhus.

Send senest 28. maj en mail til mosv@stiften.dk med et foto, der viser miljøet og en kort beskrivelse af, hvorfor det er værdifuldt for byen, kvarteret eller landsbyen. Skriv gerne også hvilke borgere, grupper eller foreninger, der har gjort en særlig indsats for at skabe miljøet.

– Prisen skal sætte fokus på, hvad beboerne i Aarhus Kommune oplever som helt særlige steder, der både rummer noget af byens, forstadens eller landsbyens historie, og som samtidig fungerer som et aktivt og inspirerende miljø, siger foreningens formand, arkitekt Bruno Viuf Larsen og fortsætter:

– Eneste krav for at komme i betragtning er, at det ligger i Aarhus Kommune, at projektet er skabt af private ildsjæle, og at miljøet i sin helhed ikke omfatter mere end 500 husstande. Projektet skal kunne betragtes som færdigt eller taget i brug.

Foreningens bedømmelsesudvalg udvælger derefter tre finalister, som præsenteres i Århus Stiftstidende og på stiften.dk, hvor der bliver mulighed for at stemme på, hvem der skal have Årets Bernhardt.

Prisen består af en fest med øl og pølser – og en designet bænk med Årets Bernhardt indgraveret eller, hvis vinderen foretrækker det, for eksempel et telt til brug for fest og sammenkomster for yderligere at styrke sammenholdet.

Prisen bliver overrakt 15. juni.

Bymiljø og fællesskab

I 2017 blev 20 forskellige steder indstillet – du kan se hvilke i faktaboksen. Blandt dem udvalgte Foreningen for Bykultur i Aarhus bestyrelse tre, der kom i en finale, hvor vinderen blev fundet gennem en afstemning, alle kunne deltage i, på stiften.dk.

De tre var Stationsgadekvarteret, der altså vandt, Sydhavnskvarteret og Todbjergtårnet. Knap 4.000 deltog i afstemningen.

Hos alle tre kandidater spillede ildsjæle og fællesskabet omkring det en stor rolle.

– Det er jo kendetegnende, at vi i disse år gerne vil indtage og bruge de fælles byrum på en helt anden måde end tidligere, og ofte er det noget, vi gør gennem fællesskaber. Vi ser frem til, at folk indstiller kandidater, der er udtryk for, at der sker noget, og at folk hygger sig, siger Bruno Viuf Larsen.

Du kan andet sted i disse artikler se, hvordan du indstiller kandidater til Årets Bernhardt 2018.

(af Morten Svith – Stiften.dk, søndag d 13.05.2018)

Indlæg der måske kunne interessere dig

Se billederne fra Præmieringen af Stationsgadekvarteret – Årets Bernhardt 2017

Jonas Heidemann Jensen

Årets Bernhardt 2022: Genbrugte bygninger forbinder os med historien

admin

“Årets Bernhardt” 2022: De tre nominerede er…

Einar Rud Pedersen

Skriv en kommentar