Bykultur.dk

Skrinlagte højhusprojekter

Asbjørn Skødt

Siden den første højhusbygning (Tårne her ikke medtaget) blev opført i Aarhus i 1959 med Marselis Boulevard højhusene , er det udpræget i de to årtier, 1960’erne og 2000’erne, gået stærkt med opførelsen af højhuse til erhvervs- og boligformål. Højhuse kan betragtes som et moderne symptom på et økonomisk opsving, og diverse projekter til tider af mere eller mindre fantastisk karakter er blevet præsenteret for offentligheden, hvor det efterfølgende viste sig ikke at kunne bære realisering af forskelligartede årsager. Finansieringsproblemer, mangel på lejere, politisk eller folkelig modvilje og højhuset som prestige- og kvadratmetermaksimerende kapitalisme er alle eksempler på faldgruber, ejendomsudviklere har måtte sande.

Herunder præsenteres et udvalg af de mest markante højhusprojekter, som forskellige ejendomsudviklere har forsøgt at realisere, men hvor det ikke lykkedes.

[easy-media med=”181″ align=”left”]

Højhus Nørreport blev præsenteret i 2006 og er tegnet af det velkendte, aarhusianske arkitektfirma schmidt hammer lassen architects. Grunden er placeret på hjørnet af Knudrisgade og Nørrebrogade, og det var meningen højhuset skulle have 18 etager med butikker og erhverv i de nederste og boliger i de 15 øverste etager. Højhuspolitikken som Aarhus Kommune fremlagde i 2001 giver dog ikke tilladelse til at opføre et højhus på den grund, men det er ukendt, hvorvidt det er årsagen til projektets manglende realisering. Firmaet bag er Bricks Group, som dog stadig har planer om at placere et højhus på grunden. I et prospekt på deres website har de afsløret et nyt design for bygningen, men indtil der begynder at ske mere omkring projektet, antages det for dødt. Anno 2010 ejer Søgaard Ejendomme nu grunden, og de ønsker at bygge karré i 6 etager, så højhuset er definitivt dødt.

Læs mere om det nu skrinlagte projekt i denne artikel fra Århus Stiftstidende.

[easy-media med=”184″ align=”right”]

La Tour Tårne var et tvillingetårnprojekt som udvidelse af hotellet La Tour ejet af Hotel Royal. De to tårne er tegnet af 3XN, og idéen bag var at skabe nogle bygninger, der skulle have “skulpturel karakter, og at der skulle skabes en symbiose mellem arkitektur og kunst i stor skala”, som 3XN skriver på deres website. Til dette havde de etableret kontakt til kunstneren Olafur Eliasson, som skulle bidrage til den kunstneriske udformning.

Begge tårne skulle have været 110 meter høje. Det seneste nye  anno 2014 er, at det oprindelige projekt herunder arkitektur er blevet signifikant ændret, hvor der nu i stedet opereres med ungdomsboliger i en enkelt højhusbygning, hvorfor visionen af La Tour Tårn(e) annonceret i 2007 må opfattes som skrinlagt. Begge projekter er dog i tråd med kommunens højhuspolitik om at bygge i højden ved byens markante vejkryds.

Læs mere om det nu skrinlagte projekt på 3XN’s website.

[easy-media med=”186″ align=”left”]

Stjernecentret var et højhusprojekt fra slutfirserne, der aldrig blev realiseret pga. manglende finansiering. Det blev første gang præsenteret i 1987 af byggematadoren Alex Pedersen, der havde hyret den internationalt kendte arkitekt, Jørn Utzon, til at tegne bygningskomplekset. Højhusdelen af projektet havde en planlagt højde på 155 m, og ville dermed have været Danmarks højeste bygning med en placering på grunden, der tidligere havde huset tømmerhandelen Barnow på hjørnet af Randersvej og Ringgaden. Det var meningen, at bygningerne skulle bruges til et indkøbscenter og et hotel med kasino, men Dansk Supermarkeds planer med Storcenter Nord ikke langt derfra, gjorde det urentabelt at drive to storcentre, og blev dermed dødsstødet for projektet. Der havde været protester fra forskellige sider bl.a. arkitektskolen og universitetet, men de kommunale politikere støttede idéen, og lokalplanen var også blevet vedtaget, men Alex Pedersen kunne ultimativt ikke konkurrere med Danmarks største detailhandelkæde.

Grunden huser nu Nobelparken tilhørende universitetet, og det planlægger at opføre sit eget højhusprojekt på den såkaldte “lille Barnow-grunden”.

Læs mere om det nu skrinlagte projekt i den private bygningsdatabase Emporis.

[easy-media med=”188″ align=”right”]

Ketnerhuset fra 2007 skulle have været opført på en grund ud mod Viborgvej i Hasle, men grunden blev solgt til en køber, som ønskede at udvikle sit eget højhusprojekt til grunden. Det er grundens tidligere ejer, grossistvirksomheden Axel Ketner, der har lagt navn til højhuset, som de udviklede i samarbejde med mæglerfirmaet Gaarde Erhverv og tegnestuen Arkitekthuset fra Silkeborg. Ketnerhuset havde i alt 85 m og 24 etager, som skulle rumme 10-15 erhvervslejemål. Den anslåede pris for projektet var 300 mio. kroner. På grund af højhuset var færdigudviklet og blot manglede en investor, blev der arbejdet videre med at finde en ny placering langs motorvej E20, men det virker ikke længere realistisk. Dansk Erhvervsprojekt arbejder dog videre med sit eget højhusprojekt til grunden, som det fremgår af listen over “Igangværende højhusprojekter”.

Læs mere om det nu skrinlagte projekt hos Laban Arkitekter og se videoer af Ketnerhuset her.

[easy-media med=”190″ align=”left”]

Global City Aarhus blev præsenteret af Aarhus Kommune i 2007 som et verdenskulturhus, der skulle sætte fokus på samfundets kulturelle mangfoldighed og profilere Aarhus som Danmarks internationale by. Det velrenommerede arkitektfirma C. F. Møller tegnede stregerne til projektet, der skulle have været indviet i 2011 med placering i Eskelund ved Åhavevej. Websitet www.globalcity.dk er nu ikke længere aktiv, og projektet må opfattes som dødt.

Læs mere om det nu skrinlagte projekt i denne artikel fra Building Supply.